Przez najbliższy miesiąc w restauracji Akademia na warszawskim Mokotowie będzie można skosztować prawdziwej kuchni regionalnej z Zamojszczyzny.
W kuchni, jak we wszystkim, przychodzą i mijają mody. Nie tak dawno temu triumfy święciła kuchnia molekularna. Złote okresy w polskim menu miały kuchnia śródziemnomorska czy chińska. Natomiast w absolutnym zapomnieniu pozostają polskie potrawy regionalne.
Dlatego restauracja Akademia, przy ul. Różanej 2, postanowiła zaprezentować swoim gościom zwyczaje kulinarne Zamojszczyzny, tym bardziej że szefem kuchni Akademia jest pochodzący z tego regionu Michał Zygmunt.
W Akademii cyklicznie do karty dań dołączane jest oddzielne menu „Paleta Smaków”, w którym polecane są regionalne potrawy ze świata. Od dziś przez miesiąc
w „Palecie Smaków” znajdą się prawdziwe zamojskie dania.
Michał Zygmunt:
Kuchnia Zamojszczyzny to kuchnia mojego dzieciństwa. Kojarzy mi się z domem rodzinnym, z moją mamą i babcią, które uczyły mnie gotować i przekazały mi tajniki naszych, regionalnych smaków. Jest mieszanką wpływów wielu kultur, dzięki czemu zyskała unikalne walory smakowe. To bardzo skromna, ale zdrowa kuchnia pełna kasz, ziemniaków i ciekawych połączeń.
Goście restauracji będą mogli skosztować pieróga biłgorajskiego (pieczeń z kaszy gryczanej, białego sera i ziemniaków, konsystencją przypominająca pasztet), który w Akademii będzie podawany ze zsiadłym mlekiem, spróbować pierogów z kaszą i białym serem oraz poznać prawdziwy smak flaków po zamojsku.
W menu znajduje się również sałatka z wędzoną kaczką, filety z pstrąga z pieczonym ziemniakiem i sosem z ogórków kiszonych oraz zrazy z dzika z kaszą gryczaną i buraczkami. Nie zabraknie słodkości. Na deser serwowane będą racuchy z jabłkiem, podane z sosem z czarnej porzeczki i jogurtowymi lodami.